Bredd Höjd  
Spellista
HTML kod
Direktlänk

Stig Bengmark - Hälsa är inte gratis

Hälsoseminarium i Falköping med professor Stig Bengmark som föreläsare. En välkänd forskare med ett väl underbyggt budskap om att vi måste ändra livsstil, matvanor och mycket annat för att inte gå en tsunami av ohälsa till mötes.


Här kommer du det närmaste året att kunna se hela seminaiet när du vill.

Vill du spara ner videofilerna på din dator, välj se alla och använd den nyckel du fått eller kontakta peo(snabel-a)fnf.nu för att "köpa" en nyckel.

PowerPoint bilder


Några spännande länkar förmedlade från Stig Bengmark

Japanese Women Dont Get Old or Fat

Being FAT is now illegal in Japan. ;)


Bakgrund

Stig Bengmark var under många år chef för kirurgkliniken på Lunds Universitetssjukhus och är idag en framstående forskare på hälsoområdet. Han brinner för sitt ämne, föreläser regelbundet runt om i världen och är bland annat gästande forskare och föreläsare vid University of London. Bengmark var ledamot i den öppenvårdsutredning som föregick sjukronersreformen och medförde att hundratals nya vårdcentraler byggdes i landet. I dag har han många synpunkter på hur det blev. Han var också huvudkonsult tillsammans med professor Lars Werkö när strukturplanen för Skaraborgs sjukvård gjordes och Kärnsjukhuset byggdes. Bengmark är numera bosatt i London men tillbringar somrarna i Skåne.

Klara samband

Att det finns klara samband mellan vad vi stoppar i oss och inflammatoriska och kroniska sjukdomar är känt sen länge. Ett faktum är att sjukdom till stor del beror på bristande motion, dålig kontroll av stress, för stort och felaktigt ätande, var på jorden vi lever och hur vi lever. Också de långa transporterna och hur jordbruket och livsmedelsindustrin tillverkar och behandlar vår mat bidrar. Men det är ett impopulärt budskap eftersom inte ens mjölk och ost, korv och knäckebröd längre är pålitlig föda.

Närproducerad, naturlig mat

-Den nyttiga maten blir allt dyrare och den onyttiga allt billigare, konstaterar Bengmark och vänder sig bestämt mot den statssubventionerade inriktningen på dagens jordbruk och dess massproducerade produkter. Den förutsätter nämligen konstgödsel och kraftfoder och det får i långa loppet oönskade följder för människan. Han är också en varm anhängare av närproducerad mat. -Mikrougnarna förstör 97 procent av antioxidanterna, framhåller han, och all överdriven upphettning av födan är ett elände. Färsk, obearbetad mat är allra bäst, men ska den tillagas är varsam behandling att rekommendera, till exempel ångkokning, wokning eller ugnsberedning i högst 80 grader.

Det mesta kan förebyggas

Människorna på jorden, också i Sverige, blir allt sjukare och utnyttjar mer och mer av sjukvårdens begränsade resurser. Prognoserna antyder dessutom att det blir ändå värre. Under senare år har sjukvårdskostnaderna i många länder fördubblats vart tionde år och nu pekar allt på att det blir vart åttonde år. Stig Bengmark är trots allt optimist och anser att de flesta kroniska sjukdomar kan förebyggas. Men det är hög tid att politikerna tänker om och på allvar prioriterar förebyggande vård. Alla krafter i samhället, skola, ideella föreningar, folkrörelser, idrottsklubbar, kyrkor, ja alla måste känna ansvar och bidra. Själv vill han göra allt han kan för att berätta för människor vad de kan göra för att förebygga sjukdom och förbättra läget för redan sjuka.

Denna WebbTV sändning produceras i sammarbete med Radio Falköping 90,8 MHz
Webbsidan använder Cookies